Op basis van een machineplanning en data over aanwezige netaansluiting, batterijcontainers en andere energiebronnen kan inzicht worden verkregen in de energiebehoefte op de bouwplaats. Welke energiedrager op welk moment in de bouw benodigd is op basis van de materieelplanning geeft goed inzicht in de fundamentele energievoorziening op projectniveau. Hiervoor is de ENI energiekeuzehulp bedoeld.
Je kunt deze ENI-tool gratis* gebruiken, maar geen rechten ontlenen aan het gebruik. De tool is met de grootste zorg samengesteld maar wij geven geen garantie op de onderliggende informatie en de uitkomsten en zijn niet aansprakelijk voor het gebruik en daarop gebaseerde keuzes.
Vervolgens zal ook de dagplanning en laadstrategie in detail moeten worden bekeken. Contractuele limieten op een netwerkaansluiting, capaciteit en vermogen van installaties en machines alsook het al dan niet gelijktijdig gebruiken van laadvoorzieningen hebben allen invloed op de specifieke situatie. Dit kon tot nu toe nog niet in een generieke tool worden gevangen en blijft maatwerk per bouwplaats.
Behoefte aan visualisatie? Met de infographic 'energievoorziening voor de emissieloze bouwplaats' hebben we, met de huidige kennis, de verbinding tussen opwek, opslag, distributie en gebruik in beeld gebracht.
* Nederland kent een grote urgentie om de bouw- en infrasector te verduurzamen en emissieloos te gaan werken. Mede n.a.v. de stikstofuitspraak in november 2022 (het einde van de 'partiële vrijstelling bouw') hebben wij besloten tools en informatie die de energietransitie versnellen ook met partijen te delen die geen ENI-lid zijn. Zo willen wij bijdragen aan een versnelling naar emissieloos bouwen in de infra.